Hout en vloerverwarming. Deze twee woorden in combinatie roepen bij veel mensen vraagtekens op. Kan dat wel, hout op een vloerverwarming? Ja, een houten vloer en vloerverwarming gaan prima samen.
Althans, als het gaat om een multiplank. Zo’n plank, die ook wel duoplank of lamelparket wordt genoemd, is opgebouwd uit twee lagen: een onderlaag van watervast kruislings verlijmd berken multiplex en een toplaag van massief eiken. Die opbouw zorgt ervoor dat de plank zeer stabiel is en de werking van de vloer tot een minimum wordt beperkt. Een vloer van massieve planken is niet geschikt voor vloerverwarming: die planken werken te veel en bovendien zijn die planken te dik.
Bij te dikke planken verliest de vloerverwarming te veel rendement en dat kost letterlijk energie. De multiplanken van Easy Floors zijn 16 mm dik (een onderlaag van 12 mm en een toplaag van 4 mm eiken). Deze dikte is ideaal om te combineren met vloerverwarming: enerzijds is de plank door de dikte stabiel en anderzijds verlies je ook geen rendement doordat de plank waar de warmte als het ware doorheen moet te dik is. Hout heeft immers een isolerende werking. Dat betekent dat hout minder snel warm wordt dan bijvoorbeeld tegels. En naarmate de vloerdelen dikker zijn, is die isolerende werking groter. Aan de andere kant koelt hout minder snel af, waardoor een houten vloer langer warmte afgeeft en de temperatuur aangenaam en constant is.
Natuurlijk zijn er wel regels bij het plaatsen van een houtenvloer op vloerverwarming. Zo is het een absolute must dat de ondervloer als het gaat om een nieuwbouwwoning voldoende droog is, en dat de vloerverwarming niet in de hoogste versnelling wordt opgevoerd. Het is belangrijk dit zogenaamde opstookprotocol nauwkeurig uit te voeren. Van belang is verder om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden. Schommelingen in de luchtvochtigheid worden daarmee voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je zo een prettig leefklimaat in de woning hebt.
Bij een vloerverwarming kun je de houten vloer zowel zwevend als verlijmd leggen. Bij verlijmd leggen worden planken aan de mes- en groefverbindingen aan elkaar gelijmd en wordt er eerst een ondervloer aangebracht op de dekvloer. De Easy Under Floor is hiervoor een goede keuze. Deze ondervloer is dampwerend, egaliseert kleine oneffenheden en vermindert loop- en contactgeluid. Deze manier van leggen is prima zelf uit te voeren. Bij verlijmd leggen worden de multiplanken rechtstreeks op de dekvloer verlijmd. Het rendement van de vloerverwarming is bij verlijmd leggen wat beter dan bij zwevend leggen. Daar staat tegenover dat verlijmd leggen een klus is voor de vakman. Vanzelfsprekend kunnen wij dit werk voor u verzorgen.
Conclusie, hout en vloerverwarming vormen een prima combinatie. Mocht u over dit onderwerp nog vragen hebben, dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.