Als je van pure materialen houdt, kies je natuurlijk voor een houtenvloer. En bij het leggen van die vloer is meer mogelijk dan de planken rechttoe rechtaan (om het wat maar oneerbiedig te zeggen) naast elkaar leggen. In deze blog bespreken we twee patronen: de visgraat en de Hongaarse punt. Tijdloos, trendy en chique.
Een visgraat vloer behoort tot onze persoonlijke favorieten. Dit patroon, waarbij het hout gelegd wordt in een v-vormig patroon, kent een lange historie: in de 16e eeuw werden Franse paleizen rijkelijk voorzien van visgraatvloeren. En inderdaad, een gelakte visgraatvloer met een band en bies – vaak in een afwijkende donkere kleur - aan de randen, is klassiek te noemen.
Stoer en robuust
Een visgraatvloer kan echter ook heel stoer en robuust zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rustieke sortering waarbij in de plank wat grotere noesten mogen voorkomen. Een andere mogelijkheid is de vloer te laten bewerken voor een stoere uitstraling. Dat kan door de planken te borstelen, te trommelen of bijvoorbeeld te schaven. Bij het borstelen worden de zachtere delen van de houtnerf door de borstelmachine deels uitgeborsteld. Zo is de structuur van de plank beter zichtbaar en krijg wat reliëf in de plank. Bij het trommelen gaan de planken in een grote trommel met puin of kettingen. Door het ronddraaien van de trommel komen er deuken en butsen in de plank met als resultaat een doorleefde vloer met karakter. Door de planken te schaven krijgen ze een minder glad oppervlak en daardoor een robuuste uitstraling.
Hongaarse punt
Een variant op het visgraatpatroon is de Hongaarse punt. Hierbij worden de kopse kanten van de plank onder 60 graden recht afgezaagd waardoor ze precies op elkaar aansluiten. Zo ontstaat de zogenaamde ‘sergeantstreep’. Kenmerkend voor de Hongaarse punt is de strakke en rechte belijning. Dit geeft een rustige uitstraling.
Licht of donker
Niet alleen de sortering en de bewerking van de vloer, bepaalt uiteindelijk de sfeer en het karakter van de vloer in de ruimte. Ook de afwerking zorgt voor de gewenste uitstraling. Kies je voor een lichtere tint in een matte olie of ga je juist voor een donkere of misschien zelfs wel zwarte vloer. Alles is mogelijk: onze vloeren zijn verkrijgbaar in meer dan 30 verschillende kleuren en talloze bewerkingen zijn mogelijk.
Meer informatie: info@easyfloors.nl