Waar vroeger vooral massief houten vloeren worden gelegd, is het nu de duoplank (ook wel: multiplank) die de klok slaat. Ook Easy Floors maakt multiplanken. Maar de ene multiplank is de andere niet. Waaraan herken je een goede multiplank?
Een multiplank heeft een tweelaagse opbouw: een onderlaag (drager) en een toplaag van massief hout. De onderlaag van onze multiplanken bestaat uit berkenmultiplex van 12 mm. Dat berkenmultiplex telt zeven lagen en is watervast verlijmd. Daarmee is de stabiliteit van de vloer gegarandeerd en is ook de werking ervan minimaal: de fineerlagen zijn immers kruislings verlijmd, zodat eventuele spanning wordt opgeheven. De toplaag van een Easy Floor bestaat uit 4 mm massief eiken. Door de manier waarop wij onze toplagen produceren is de kans op scheurtjes en het loslaten van de toplaag uitgesloten. Bovendien is de kleur van het eiken egaler. Zie ook: www.easyfloors.nl/blogbericht/wetenswaardigheden-over-onze-eiken-multiplanken.html
Vloerverwarming
Daarmee is onze multiplank niet alleen super stabiel en degelijk, maar ook prima geschikt om te installeren op vloerverwarming. Waar een massief eiken vloer gaat werken bij installatie op vloerverwarming, gebeurt dat door de tweelaagse opbouw niet bij een multiplank. Belangrijk hierbij wel is dat de vloer vast verlijmd wordt aan de ondervloer. Is er geen vloerverwarming aanwezig dan kan de multiplank ook zwevend worden gelegd.
Warmte
Hout heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Dit wordt de warmteweerstand (ook wel Rc-waarde genoemd). Door de dikte van de plank (12 + 4 mm) is de Rc-waarde laag en daarmee is het rendement van de vloerverwarming goed. Weliswaar is de tijd om de ruimte te verwarmen wat langer dan bijvoorbeeld bij een tegelvloer, maar een eigenschap van hout is ook dat het de warmte langer vasthoudt. Dus zelfs als de thermostaat is uitgeslagen, voelt de houten vloer aangenaam aan.
Verschil in kwaliteit
De ene multiplank is de andere niet. Op de markt zijn ook goedkopere varianten van de multiplank verkrijgbaar. Deze hebben een onderlaag van grenen of vuren. Nadeel is dat zo’n multiplank niet watervast is, waardoor bij vocht de toplaag loskomt van de drager en de vloer gaat uitzetten. Bovendien is de dichtheid (met een mooi woord densiteit) lager waardoor het lange duurt om de ruimte op te warmen; de warmte van de vloerverwarming komt immers minder snel door het hout. Verder is een multiplank met een grenen of vuren drager veel minder stabiel. Dat merk je al aan het verschil in gewicht: een multiplank met berkenmutiplex is veel zwaarder dan de grenen / vuren-variant.
Kortom, met een multiplank van Easy Floors haalt u kwaliteit in huis. Voor meer informatie neem contact met ons op of vraag een gratis sample aan.