Wetenswaardigheden over onze eiken multiplanken

In deze nieuwe blog tal van wetenswaardigheden over de multiplank. Waarom is die ooit bedacht, hoe wordt zo’n plank gemaakt en waarom zou je voor een vloeren van eiken multiplanken kiezen in plaats van voor een massieve vloer?

Eerst maar even over de ontwikkeling van de multiplank, de benaming van een plank die is opgebouwd uit twee lagen: een onderlaag en een massief eiken toplaag. Waarom is multiplank eigenlijk op de markt gebracht? Massieve houten vloeren werken onder invloed van temperatuurschommelingen en wisselingen in de luchtvochtigheid. Gaat in de winter de verwarming een graadje hoger dan zal de vloer krimpen met als resultaat lelijke naden tussen de verschillende planken. Bij een hogere luchtvochtigheid in de zomer gaan de planken juist uitzetten en bestaat de kans dat de vloer omhoog komt, omdat de vloer zich tegen de muur klemt en niet verder kan. Vandaar dus de zoektocht naar een vloer die niet of nauwelijks werkt. En dat is de multiplank geworden. Door de tweelaagse opbouw is de vloer stabiel en de werking ervan, zelfs bij vloerverwarming, miniem.

Zagen, drogen, kalibreren

Dat klinkt eigenlijk best logisch, een tweelaagse plank. De productie ervan vergt echter nogal wat techniek en gebruik van de juiste grondstoffen. Zo is het van belang dat de drager (de onderste laag) van zeer goede kwaliteit is; die vormt immers de basis van de vloer. Dus geen OSB of spaanplaat, maar degelijke multiplex. Easy Floors gebruikt voor die basis watervast berkenmultiplex van zeven lagen die kruislings verlijmd zijn. Verder is het essentieel dat de toplagen van eiken droog, vlak en stabiel zijn. Ook op deze punten kiest Easy Floors voor kwaliteit. Wij zagen de toplagen uit nog natte stammen, drogen die verse toplagen daarna langzaam in computergestuurde droogkamers en kaliberen de droge toplaag vervolgens op exacte dikte en breedte. Daarmee zijn onze toplagen stabiel en vrij van spanningen en zijn onze klanten er zeker van dat er later geen scheurtjes in de toplaag ontstaan en / of dat de toplagen loskomen van het berkenmultiplex omdat de lijm niet overal goed heeft kunnen hechten; dat gebeurt er namelijk bij een niet volledig vlakke toplaag. Ander belangrijk voordeel van het zagen van de toplagen uit nog natte stammen en het langzaam drogen van die lagen is dat de kleur van het eiken egaler is. Zo bevat de uiteindelijke vloer minder kleurverschillen en dat komt de uitstraling ten goede.

Lijmen, schuren en oliën

De droge toplagen worden onder hoge druk op het berkenmultiplex gelijmd. Daarna wordt de multiplank machinaal geschuurd, voorzien van mes en groef en afgewerkt met twee lagen hardwax olie. Ook dat laatste gebeurt machinaal, zodat de olie overal gelijkmatig is aangebracht. Het eindresultaat is een super stabiele multiplank van 16 mm die bestaat uit een onderlaag van 12 mm en een eiken toplaag van 4 mm. De kracht die vrijkomt bij het krimpen en uitzetten van die relatief dunne toplaag wordt opgevangen door de sterke en niet-werkende onderlaag.

Waarom multiplanken?

Naast het feit dat multiplanken niet of nauwelijks werken zijn er nog meer voordelen in vergelijking met massieve vloeren. Als de vloer gelegd is, is er geen verschil te zien met een massieve vloer; de uitstraling is precies dezelfde. Bovendien kunnen multiplanken ook op vloerverwarming worden gelegd, zowel vast als zwevend. Bij massief houten vloeren kan dat niet. Ook zijn multiplanken eenvoudig zelf te leggen als wordt gekozen voor zwevend leggen. Hierbij worden de planken met mes en groef in elkaar verlijmd. Pluspunt is verder dat de levensduur van een multiplanken vloer amper onderdoet voor een massieve vloer. Wordt de toplaag tussentijds niet geschuurd dan haalt de vloer makkelijk de honderd jaar. Moet de vloer tussentijds opnieuw geschuurd worden (na tien jaar bijvoorbeeld) om een verse laag olie aan te brengen, dan is het voldoende om zo’n 0,6 millimeter van de toplaag af te schuren. Daarmee gaat de vloer minimaal 40 tot 50 jaar mee. Een massieve vloer gaat bij hetzelfde aantal schuurbuurten zo’n 60 tot 70 jaar mee; dan heb je mes en groef bereikt en kan er niet verder worden geschuurd.

Duurzaamheid

Als je kijkt naar de levensduur is een multiplank dus zeer duurzaam te noemen. Ook in een ander opzicht is de multiplank minder belastend voor het milieu. Eiken is goed verkrijgbaar in Europa, dus zijn er minder transportbewegingen nodig om de bomen naar onze fabriek te vervoeren. Bovendien heeft het eiken van Easy Floors het FSC-keurmerk. Dat betekent dat het eiken uit bossen komt die verantwoord beheerd worden: dus geen illegale houtkap en jonge aanplant voor iedere gekapte boom. Verder zijn alle vloeren van Easy Floors vriendelijk voor mens, dier en milieu. Onze componenten bevatten geen schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen uit lijm en ook onze oliën zijn volkomen veilig.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.